Er du gått deg vill i krigs bygene?

Har du noen gang sett hvordan været kan forandre seg om vinteren når du er ute og går i naturen? Det ene øyeblikket kan det være klart og fint, og du har lett for å finne frem. Det andre øyeblikket kan det komme tette byger med snø som gjør det umulig å se hvor du skal gå.

Når det kommer slike byger, så er du avhengig av gode hjelpemidler som er laget for å lede deg frem selv om du ikke ser alt helt klart. Og om du går sammen med et menneske som skal lede deg, så er du avhengig av at dette mennesket virkelig ønsker å lede deg på rett veg.

Slik det er med byger av snø i naturen, er det også i livene våre. For den ene dagen, så kan alt være helt klart og det er lett å se hvor du skal gå og hva du må gjøre. Mens den andre dagen kan du være midt inne i en tett byge av snø som gjør det nesten umulig å se hvor du skal gå og hva du skal gjøre. Når du kommer inn i slike byger, så er det viktig at du har enten gode hjelpemidler for å finne frem, eller mennesker som du kan stole på vil lede deg rett.

Livene våre byr på mange slike byger, men en av de er det vi alle opplever i disse dager med krigen i Gaza. Vi våknet alle sammen opp en tidlig lørdag morgen og opplevde at den verdenen som en gang var helt klar, var plutselig blitt utydelig og litt skremmende. De fleste av oss følte den dagen både redsel og gru over plutselig å befinne oss inne i en krigs byge med forvirrende informarsjoner, meninger mens vi glimtvis ser menneskelig lidelser som opprører oss. I slike tilfeller er det godt å ha gode hjelpemidler som viser oss vegen helt frem og som opplyser oss helt klart om hva som er rett og galt.

I alle kriger og konflikter har de involverte parter en agenda de ønsker å få gjennomført. Denne agendaen påvirker bevisst og ubevisst hvordan de ser på krigens utvikling, og hvordan de formidler denne informarsjonen videre. Det er derfor meget lett i denne konflikten å bli lurt av det som tilsynelatende var et godt hjelpemiddel for å finne vegen ut av bygen, men som så plutselig viste seg å lede deg rett utfor et stup.

For at vi skal finne vegen gjennom denne krigs bygen, så må vi derfor bruke gode hjelpemidler vi kan stole på. Vi er nødt til å se vekk ifra informasjon som kommer fra grupperinger eller mennesker med en helt klar politisk agenda, sel om de er aldri så hjelpsomme i det som pågår. Og vi er nødt til å forholde oss til de som beviselig har den agendaen som samsvarer mest med vårt kristne lissyn.

Dette er ekstremt viktig for oss kristne, fordi som kristne så kan ikke og skal ikke vi velge side i en konflikt. Men vi skal heller ikke la oss lede utfor stupet, bare fordi vi hører på noen som virker å være troverdige fremstillere av konflikten, men som egentlig har en politisk agenda. For gjør vi det, så ender vi opp med å ha valgt side og da har vi blitt ledet utfor stupet.

Det er derfor nødvendig å avgjøre hvilke hjelpemidler som er gode og troverdige for oss i denne situasjonen. Vi trenger hjelpemidler som er nøytrale og forenelig med det kristne livssyn og vi må ta sterkt avstand fra hjelpemidler som har en politisk agenda og en ideologi som er langt fra det kristne livssyn.

Dette betyr at vi må ta avstand fra informarsjon som kommer fra kilder som Hamas og politisk engasjerte Nordmenn som opptrer som hjelpepersonell i konflikt området. Hvorfor må vi det?

 Hamas har en ideologi og en politikk som dyrker drap, tortur, vold, hat selv om det går ut over sine egne sivile. Vi har sett eksempler hvor Hamas har myrdet palestinere som var i opposisjon til de, vi har sett hvordan Hamas holder tilbake nødhjelp, bruker barn og sivile som skjold og har sverget å utslette alt jødisk. Hamas er dermed en organisasjon, drevet av en ondskap som til og med risikerer sitt eget folks liv og helse for å få gjennomført målet om å utrydde Israel.  Bibelen formaner oss til å elske våre medmennesker, holde oss vekke fra all ondskap.

Når det gjelder informarsjon som kommer fra politisk aktivt hjelpepersonell, så kunne vi så sent som i går 03.01.2009 få høre på NRK hvordan viktig informarsjon om konflikten ble forandret på og fremstilt på en usann måte. Bibelen formaner oss til å snakke sant, og ikke lyve, selv om det er ufordelaktig for vår egen sak.

Hamas og hjelpepersonell i Gaza som er politisk aktive, har en politisk agenda som vil lede deg som kristen utfor stupet og ikke gjennom bygen. Men hvilke hjelpemidler skal i da lytte til?

Vi skal lytte til alle informarsjons kanaler som ikke har en politisk agenda, eller informarsjons kanaler med en poltisk agenda som tillater opposisjon og har fred som mål. Israel ble grunnlagt på et ønske om å leve i fred med sine arabiske naboer. Dette ble ikke mulig å gjennomføre etter at de omkringliggende arabiske statene angrep på slutten av 40 tallet og tvang araberene i Israel på flukt. I Israel kan du trygt demonstrere mot regjeringens politikk, og allikevel legge deg i trygghet om natta i din egen seng. 

Vi ser derfor helt klart at Israel fører en politikk som er forenelig med de kristne verdier, og derfor er informarsjon fra Israel et hjelpemiddel som ikke vil lede deg utfor et stup.

«Men vent litt, er ikke dette å velge side?». Det er ikke å velge side, fordi du tar ikke en stilling for Israel mot palestina. Du tar en stilling for fred, for rettferdighet, for likhet, mot ondskapen som kommer fra Hamas. Du tar dermed en stilling for de kristne verdier, mot de mest ondskapsfulle verdier som vi finner i de regioner av verdenen som praktiserer den strengeste form for Islam. Denne stillingstagen baserer du så på informarsjon fra den kilden som er mest nøytral i dette tilfellet, og det er Israel.

Å stå opp for de kristne verdier i denne konflikten, er ikke det samme som å godkjenne eller fordømme de militære handlingene på Gaza. Ingen av oss er istand til å si at det Israel gjør nå er helt rett eller helt feil. For ingen av oss er utdannet militære strateger med kunnskap nok til å si at det er for mye å gå inn med styrker og bombe, eller at det er for lite.

Krig er forferdelig, det er noe vi alle vet uten tvil. I tillegg vet vi at krig rammer også uskyldige på begge sider, vi trenger ikke gå lengre enn til andre verdenskrig for å se eksempler på dette. Men av og til, så sitter vi stille så lenge at ondskapen (i dette tilfellet Hamas) får lov til å vokse seg så stor, at krig er eneste alternativet. For det andre alternativet, at ondskapen får florere og kontrollere, er så fryktelig at det er mer fryktelig enn krig.

Vi kan i dette tilfellet trekke paralleler til andre verdenskrig. De alliertes handlinger i Europa krevde så alt for mange uskyldige liv på begge sider av konflikten. Men alternativet til de alliertes krig var at Adolf Hitler ville ha klart å gjennomført sin plan om å utrydde allt jødisk og underlagt seg hele Europa og resten av verden.

Det er derfor av og til nødvendig med krig, for alternativet er verre.

Alternativet til denne krigen er at Hamas klarer å gjennomføre sitt mål, om å utrydde alt jødisk og alle jøder.

Siden krig er så forferdelig, så må vi ikke fordømme, eller godta, de militære avgjørelsene på Gaza i disse dager. For alle, også Israelske tropper, kan ta gale avgjørelser. Og vi må ikke falle i den fellen at vi godkjenner de gale avgjørelsene. Vi må m.a.o forholde oss nøytrale og avvise all informarsjon som kommer fra politisk aktive hjelpepersonell og Hamas.

Vi må be for begge sider, ikke gjøre den feilen som kirken gjør når de bare ber for den ene siden. Vi må be om fred, men vi må også stå opp for rettferdighet og formidle den riktige informarsjonen om dette som nå skjer, basert på de rette kildene.

Da og bare da, finner vi vegen ut denne krigs bygen vi nå er i.

3 tanker om “Er du gått deg vill i krigs bygene?

  1. Hva har du noen gang gjort for din neste i midtøsten, eller andre steder? Ord er bobler i havet, men handling er dråper av gull. Du kan forsøke å be med den ene hånden din, og spytte i den andre. Så kan du sjekke i hvilken hånd du fikk mest. Ekte nestekjærlighet er omsorg for andre mennesker og det å føle seg ansvarlig for ethvert medmenneskes velferd uten hensyn til religion, kjønn eller politisk standpunkt. Det finnes en som levde etter dette, og som viste oss veien. Jesus heter han. Hva ville han ha gjort om han levde i midtøsten i dag? Hvor ville han ha vært? Ville han ha vært Israels eller Hamas soldat? Nei, han ville nok stått sammen med de som fortvilt prøver å hjelpe de hundrevis av skadede, lidende, svake og uskyldige i Gaza. Dette ville han nok blitt hatet for av sine egne, akkurat som for 2000 år siden. Og de lærde fariserne (Ørn Myhre osv), ville sørget for å få han hengt. Vær forsiktig med å leke Guds stedfordreder på jord, Ørn. Vær forsiktig med å gjøre deg selv til dommer over rett og galt, og hva som er ekte kristendom og ikke. Les heller fortellingene om Jusus fra det nye testamentet, og forsøk å følge de eksemplene Jusus viser deg.

  2. Syns det er rart å tenke på at hvis Hitler hadde fått holde på en liten stund til, ville det vært fred i verden i dag

  3. Til den første kommentaren, jeg fjernet nicket ditt pga jeg oppfattet det som å være usakelig. Men når det er sagt, hyggelig å høre fra deg.

    Bibelen formaner oss til å elske vår neste som oss selv, men den formaner oss også til å elske vår neste uavhengig av religion, etnisk bakgrunn, legning eller kjønn.

    Dette betyr følgende, når du godtar jødiske lidelser og ikke protesterer. Så bryter du med dette budet, og det i seg selv er en synd.

    Så hva ville Jesus gjort om Han levde i Midt Østen i dag? Han (som var jøde), var ingen politisk figur. Han ville derfor ikke engasjert seg i politikk slik f.eks kirken gjør når de ber kun for den ene siden men glemmer jødenes lidelser.

    Han ville ikke stått sammen med de som prøver å hjelpe de i Gaza, Han ville ha gjort det som er etisk rett å stå sammen med de som prøver å hjelpe på BEGGE sider av konflikten. For det er det som er nestekjærlighet i praksis, å ikke gradere menneskene men hjelpe ALLE uavhengig av religion, etnisk bakgrunn, kjønn eller legning.

    Vi vet en ting helt sikkert, Jesus ville aldri noen sinne gitt sin støtte til Hamas sitt nazisitske ondskapsfulle charter som har sverget å utslette alle jøder og som utsetter sitt eget folk for lidelser.

    Vi vet også en ting helt sikkert, Jesus foraktet løgnere. Så hadde Han levd i dag i sin fysiske kropp her på jorden, så ville Han ikke så lett ha hørt på alle kilder som en har en politisk rød agenda.

    Også vil jeg gjerne komme med en kommentar; Du skriver at jeg er en lærd fariseer. Ja jeg er nesten ferdig utdannet teolog, men en fariseer kan jeg ikke være fordi da måtte jeg vært jøde av etnisk opphav.

    Det som er forunderlig med din kommentar, er at du reagerer så sterkt på det du oppfatter som min «dommer» gjerning. Men du går ikke av vegen selv for å dømme meg og tillegge meg meninger og holdninger jeg ikke har. Hvordan forsvarer du det?

    Når det gjelder spørsmålet om hva som er ekte kristendom eller ikke, så er dette jeg skriver her inne på disse sidene, noe du selv kan få bekreftet i Guds ord.

    Jeg sender din oppfordring om å følge Jesu eksempel rett tilbake til deg min gode venn, fordi en ting er sikkert, Jesus tilla aldri noen meninger og tanker som de ikke selv hadde.

    Hører gjerne fra deg igjen

    Så over til «Forunderlig», Jeg kan ikke si at det var hyggelig å høre fra deg, for det menneskesynet du står for i den kommentaren du skrev, er forkastelig og skremmende.

    Men desverre, det er ikke første gang jeg møter den holdningen.

    Jeg håper inderlig at du forstår, og vet, at den type holdning er en ondskapsfull syndig holdning og du omvender deg fra dette.

Legg igjen en kommentar